[3d-flip-book mode="fullscreen" urlparam="fb3d-page" id="1775" title="false"]

Residency Hangar_org
[2019]

Development and prototyping for Cognizant. Dit project is geproduceerd als onderdeel van het Summer Sessions Network for Talent Development in een coproductie van Hangar en V2_ Lab for the Unstable Media.

Onderdelen geproduceerd in L’Ateneu de Fabricació Les Corts, Barcelona.

Inhoud accordeon

De componenten van de installaties zijn afgeleid van het menselijk lichaam en uitvergrote mechanismen. Jeanine verzamelt verouderde printers en verschillende andere elektronische apparaten om te repareren of om open te stellen om de verschillende onderdelen te bekijken en te begrijpen. Door deze autopsies vergroot ze haar kennis en raakt ze geïnspireerd. Samen met dit onderzoek en robotica evolueert haar praktijk naar een bredere zoektocht naar verbeeldingskracht en schoonheid rondom technologie.

Als we onze eigen tools hebben gevormd, draaien ze om en geven ze ons een nieuwe vorm. Zoals bloemen en bijen samen evolueren, ontwikkelen mensen zich in een symbiotische relatie met technologie. Technologie gedraagt zich onvoorspelbaar en overbrugt vaak de grens tussen verbeelding en wat is gerealiseerd. In haar onderzoek naar technologie en verbeeldingskracht kijkt Jeanine Verloop naar momenten waarop technologie een grote sprong voorwaarts maakt. Vooral mensen met psychose lijken veel van hun angsten te ontlenen aan het gevoel dat ze worden beheerst door technologie, dat zijn altijd technologieën die op dat moment op een andere manier in onze samenleving geworteld zijn. Waar de verbeelding de gerealiseerde functies overstijgt en bijvoorbeeld aan een apparaat een autonomie toeschrijft, vindt Jeanine inspiratie.

De menselijke behoefte om de wereld om ons heen te begrijpen en te delen en onze ontvankelijkheid voor technologie en de onvoorspelbare aard ervan, maakt dat we ons kwetsbaar voelen. Kwetsbaarheid is inherent aan het werk van Jeanine. Met haar installaties wil ze de toeschouwer betoveren en de machine laten zien als meer dan een synoniem voor bruikbaarheid en efficiëntie.

Dit project is geproduceerd als onderdeel van het Summer Sessions Network for Talent Development in een coproductie van Hangar en V2_ Lab for the Unstable Media.

Onderdelen geproduceerd in L’Ateneu de Fabricació Les Corts, Barcelona.