Photography by Rosanne van Batenburg
Photography by Rosanne van Batenburg
Photography by Rosanne van Batenburg
Photography by Rosanne van Batenburg
Photography by Rosanne van Batenburg
Photography by Caio Vita
Photography by Rosanne van Batenburg
Photography by Rosanne van Batenburg
Photography by Rosanne van Batenburg

Symbiote
[2021]

Symbiote is een kinetische installatie, een machine ontworpen met een performatieve deconstructie in het achterhoofd. De installatie is gemaakt van borosilaatglas en ondersteund door een houten frame. De lineaire verlaging van de op ornithopter geïnspireerde armen wordt aangedreven door roterende glazen tandwielen en een glazen ketting. Die rotatie wordt aangedreven door een enkele stappenmotor.

It is a machine that seems to destroy itself. The glass gears and glass chains threaten to get stuck in distorted forms and through this process ink is released. Verloop sees work as a deconstructive performance, adopting the role of assistant herself. The title refers to the intensive way in which we have collaborated with technology and have become dependent on the usefulness and efficiency. Verloop would like us to think about the impact that this symbiosis has on human’s imagination. 
”
– Mondriaan Fonds, Prospects catalogus

Deze installatie is gemaakt om tijdens Highlight Delft 2021 gepresenteerd te worden.

Inhoud accordeon

[materialen] Borosilicaatglas, houten frame, metalen bouten en moeren, met koper versterkt polymelkzuur (PLA), NEMA 23 stappenmotor, TB6600 stappenmotor, Arduino Uno, papier, inkt.

[afmetingen] 90 x 90 x 190 cm

     The flame surrounds and shapes me,
     I flow and rest where she’ll let me.
I know our work will never be done.

     I watch her,
     I love how we work late into the night.
I cherish our ever-evolving state.

     I find myself in a different place,
     bright.
I am surrounded by humans.

     Something pulses within me,
     I move.
I know this won’t last.

     My elongated distorted forms turn,
     I might break.
But I am more than this ephemeral exoskeleton.

     All eyes are on me,
     my transparent body shimmers.
I embrace my fragile existence.

     I see her,
     she assists me with a smile on her face.
I made that, I think, as I slowly decay.

_SYMBIOTE


Fleeting thoughts is a poem written from the perspective of Symbiote, who ponders its changing existence, relationships, and environment.

 

Mijn fascinatie voor printapparatuur begon tijdens mijn studie illustratie. Ik was op zoek naar een manier om de monotone herhaling van productie nieuw leven in te blazen. Mijn eerste apparaat Printer 1.0, is een analoge drukmachine die een eindeloos patroon kan produceren. Een hommage aan tactiele apparaten. Het maken van een print was het hoofddoel. Sindsdien is de machine naar de voorgrond verplaatst. De print is niet langer het beoogde doel maar bevestigt de machine. Reawaken en Testinstallation Cognizant zijn twee kinetische printinstallaties die ik heb ontwikkeld met de machine in gedachten. Hoewel beide werken abstracte afdrukken op papier opleveren, zijn het vooral visualisaties van mijn zoektocht naar verbeelding en schoonheid rond technologie.

Na mijn afstuderen heb ik mijn werk veel laten zien, onder meer op de Dutch Design Week (Eindhoven), het International Film Festival (Rotterdam) en de Paratext tijdens mijn residentie in Barcelona. Tijdens deze specifieke tentoonstellingen heb ik de waarde ervaren van mijn aanwezigheid naast de installatie. Tijdens de Dutch Design Week gingen verschillende motoren kapot. In plaats van na sluitingstijd “onderhoud” te doen, besloot ik de reparatie voor het publiek te doen. Deze beslissing heeft geleid tot reflectie over mijn aanwezigheid en de daaruit voortvloeiende acties die nodig zijn om de installatie te laten functioneren. Door het werk aan te zetten, springen sommige elementen of versnellingen. Deze kwetsbaarheden kunnen niet door de machine zelf worden opgelost. Op zichzelf is het hulpeloos.

Ik ben de interactie tussen mij en het werk steeds meer gaan zien als een performance, waarbij de machine de uitvoerder is en ik de assistent. Als persoon ben ik niet de hoofdrol, want de performatieve handelingen hoeven niet per se door mij te worden uitgevoerd. Voor het International Film Festival heb ik instructies geschreven zodat iemand anders Testinstallation Cognizant kan inschakelen en corrigeren. De instructies voelden aan als een gedicht dat onderdeel werd van mijn werk.

Mijn print installaties begonnen met een focus op de print. Reawaken en Testinstallatie Cognizant verlegde de focus naar de machine, waarbij de afdruk de machine bevestigde. Met mijn nieuwe stappen ontwikkelt de machine zich tot performer en de afdruk tot een aandenken van de performance.